Táplálkozás és anyagcsere
Testünk jól megtervezett, csodálatos szerkezet. Ha megfelelően adagoljuk neki a hasznos üzemanyagot, az időskorig különösebb baj nélkül működik. Ellenkező esetben viszont akár komoly gondokat is okozhat.
A táplálkozás jelentősége
Táplálkozásnak nevezzük a tápanyagok ételekkel történő bevitelét a szervezetbe, azok felszívódását és hasznosulását. A táplálkozás az élet alapvető feltétele, biztosítja a szövetek felépítéséhez, a veszteségek pótlásához szükséges anyagokat, az életfunkciók fenntartásához nélkülözhetetlen energiát. Az emberi táplálék az állat- és növényvilágból származik. A szokások, a hagyományok, az ízlés, a kulturális és szociális körülmények alapvetően meghatározzák, hogy az ember mit választ táplálékául. Ha az emésztőrendszerünk befogadta a táplálékot, segít annak lebontásában, emésztésében és felszívódásában. Az így feldolgozott tápanyagokat a véráram juttatja el a különböző szervekhez, amelyek hasznosítják őket.
Mennyi kalóriát igényel az emberi szervezet?
Az életműködéshez szükséges energiához (zsírok, szénhidrátok, fehérjék) az emberi szervezet tápanyagok elégetésével jut, s ez az energia az anyagcsere-folyamatok során keletkezik. A felszabaduló energia mértékegysége, nemzetközi egysége a joule (J), illetve a kiloJoule (kJ); 1 kcal 4,2 kJ-nak felel meg. A tápanyagok szervezetben történő égésekor különböző mennyiségű energia keletkezik: 1 g zsírból 39 kJ (9,3 kcal), 1 g szénhidrátból és 1 g fehérjéből 17,6 kJ (4,1 kcal). Az egyéni energia- és tápanyagszükségletet számos tényező befolyásolja: például a testtömeg, az életkor, a nem, a fiziológiás állapot (terhesség, szoptatás), a fizikai aktivitás, az erőnlét, a tápláltsági fok, valamint az éghajlat és a környezeti hatások. A növekvő gyermekeknek több kalóriára van szükségük, mint a felnőtteknek, és ahogy öregszünk, egyre kevesebbet igényel a szervezetünk. Terhesség és szoptatás idején viszont megnő a kalóriaszükséglet, hiszen a gyarapodó magzatot, majd pedig a csecsemőt is táplálnia kell az anyának.
Aki rendszeresen néhány száz kilokalóriával többet fogyaszt átlagos szükségleténél, valószínűleg hízni kezd. A hízás csak úgy kerülhető el, ha a fölös energiamennyiséget intenzív fizikai munkával, rendszeres sportolással elégetjük.
A tartalom az oldal kinézetének bemutatására készült helykitöltő tartalomnak, azt az oldal nem tekinti magáénak.